Chrupiąca bruschetta z czarnymi oliwkami

Chrupiąca bruschetta z czarnymi oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Klasyczna przekąska pochodząca z kuchni włoskiej - bruschetta, czyli grzanki nacierane czosnkiem ze świeżymi pomidorami, bazylią i oliwkami czarnymi. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciabatta

    1-2 sztuki
  • pomidory

    2-3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • czarne oliwki Smak

    3-4 łyżki
  • oliwa

    50 mililitrów
  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić ciabattę na kromki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić.

Obrać ząbki czosnku. Jeden ząbek czosnku przekroić  i natrzeć nim kromki ciabatty. Pozostałe ząbki czosnku drobno posiekać.

W misce wymieszać pokrojone pomidory, czosnek, dodać łyżkę oliwy, sól i pieprz.

Skropić oliwą i zgrilować w piekarniku lub na patelni do uzyskania złotego koloru.

Na grzanki wyłożyć pomidory, oliwki i listki bazylii.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat