Przepis i sposób przygotowania na: chow mein w pikantnym sosie pomidorowym z chrupiącymi krewetkami
* pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Do garnuszka wlać trochę oliwy, jak się rozgrzeje dodać czosnek i chilli. Lekko podsmażyć. Dodać pomidory i trochę wody. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Następnie ostudzić i całość zmiksować.
*Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa, dodać sosu sojowego i sosu pomidorowego. Zagotować.
*W między czasie przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
*krewetki (moje już ją bez ogonków i oczyszczone) zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz.
* mąkę kukurydzianą, jajko i mleko mieszamy aż powstanie nam masa naleśnikowa.
*płatki kukurydziane rozgnieść, jeżeli ktoś woli drobno to może tak długo je rozgniatać aż będą drobniutkie.
* do garnka o grubym dnie wlewamy olej i czekamy aż będzie rozgrzany.
*Następnie krewetki moczymy w masie naleśnikowej a potem w płatkach i smażymy aż będą rumiane.
*Do patelni z warzywami i sosem dodajemy makaron, całość mieszamy. Kładziemy makaron na talerze i na samym końcu dodajemy krewetki. Całe danie można dodatkowo jeszcze posypać szczypiorkiem.