Przepis i sposób przygotowania na: Choinka z piernika
Choinka z piernika to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja bożonarodzeniowa, którą spokojnie można zjeść po czasie, gdy cieszyła oczy wszystkich. Choinkę z piernika przygotowuje się z przepisu na tradycyjne pierniczki, ale następnie tworzy konstrukcję na kształt choinki. Pomocny w tym okazuje się być lukier, który pełni tutaj funkcję spajającą poszczególne jej kawałki, ale także dekoracyjną. Z pomocą lukru można wyczarować najpiękniejszą choinkę z piernika!
Ciasto:
1. Masło rozpuścić w rondelku.
2. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika.
3. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia.
4. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.
5. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto.
6. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
7. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier:
1. Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą.
2. Oddzielić białko od żółtka.
3. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.
4. Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej.
5. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę.
5. Każdą warstwę dekorować posypką. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę.
6. Pozostawić do zastygnięcia.