Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choinka z piernika

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

A gdyby tak w tym roku zrobić choinkę z pierników? Dlaczego nie! Pierniczki świąteczne dają nieskończenie wiele możliwości, dlatego warto zarezerwować wspólnie z Rodziną czas i przygotować z nich coś pysznego i... pięknego zarazem. Choinka z piernika sprawdzi się tutaj idealnie!

Składniki:

mąka tortowa 500 gramów
miód 200 gramów
cukier puder 200 gramów
jajko 1 sztuka
masło 120 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżka
białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Choinka z piernika

Choinka z piernika to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja bożonarodzeniowa, którą spokojnie można zjeść po czasie, gdy cieszyła oczy wszystkich. Choinkę z piernika przygotowuje się z przepisu na tradycyjne pierniczki, ale następnie tworzy konstrukcję na kształt choinki. Pomocny w tym okazuje się być lukier, który pełni tutaj funkcję spajającą poszczególne jej kawałki, ale także dekoracyjną. Z pomocą lukru można wyczarować najpiękniejszą choinkę z piernika!

Ciasto:

1. Masło rozpuścić w rondelku.

2. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika.

3. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia.

4. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.

5. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto.

6. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać gwiazdki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

7. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby za mocno się nie przyrumieniły.

Lukier:

1. Jajko (najlepiej ze sprawdzonego źródła) wyszorować pod bieżącą wodą.

2. Oddzielić białko od żółtka.

3. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru.

4. Gwiazdki sklejać lukrem od największej do najmniejszej.

5. Największe rozmiarem gwiazdki można składać po 2-3 sztuki na jedną choinkę.

5. Każdą warstwę dekorować posypką. Na wierzchu ułożyć najmniejszą gwiazdkę.

6. Pozostawić do zastygnięcia.

Zaciekawił Was pomysł stworzenia choinki z piernika? Koniecznie zobaczcie inne inspiracje pierniczkowe w zakładce ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 02.12.2013 20:38
piękna ozdoba świątecznego stołu
EmciaPichci 03.06.2013 10:33
świetne są!
Ada-Gaba 22.01.2013 12:18
śliczna i słodka
miroslawa 12.01.2013 06:36
cudowna dekoracja świąteczna,aż szkoda ją jeść
Gracer 11.01.2013 20:45
świątecznie, bardzo ładnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak