Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Choco - coco

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 120 g
biała czekolada 90 g
żółtko jajek 3
cukier 25 g
śmietana 500 ml
wiórki kokosowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Choco - coco

Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać połowę śmietany i zagotować na lekkim ogniu bez przerwy mieszając, aż będzie gęsta masa. Wymieszać połowę tego kremu z posiekaną czekoladą deserową (100 g, ponieważ 20 g trzeba zostawić na później), potem dodać resztę kremu przez sitko, nie przestając mieszać. Przykryć folią i odstawić do chłodu.
Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej (uwaga, czytałem gdzieś, że białej czekolady nie powinno się topić w inny sposób).
Powoli dodać 100 ml śmietany i wiórki kokosowe, wymieszać.
Pozostałą śmietanę ubić na bitą śmietanę, dodać ją do masy z wiórkami
kokosowymi. Wlać 3/4 kremu czekoladowego do 6 wysokich szklanek.
Dodać 1 łyżkę musu z wiórkami kokosowymi.
Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wiórkami
czekolady deserowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak