Chłopski garnek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    0.5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • pieczarki

    250 gram
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    1 słoik
  • makaron rurki

    250 gram
  • ser żółty

    0,5 kostki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    0,5 opakowania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłopski garnek foto
Cebule obieramy i kroimy w kostkę . Cebule podsmażamy na oleju
Krok 2 - Chłopski garnek foto
Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso mielone- ja użyłam łopatki. Smażymy je około 20 minut.
Krok 3 - Chłopski garnek foto
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle.
Krok 4 - Chłopski garnek foto
Do mięsa dodajemy przyprawy: przeciśnięty czosnek , pieprz, kucharek.
Krok 5 - Chłopski garnek foto
Podsmażone pieczarki dodajemy do mięsa. Mieszamy składniki.
Krok 6 - Chłopski garnek foto
W pojemniku łączymy ze sobą 500ml wody oraz pól opakowania przyprawy do mięsa mielonego lub dowolny fix do bolognese, oraz zioła prowansalskie, pieprz czarny. (możemy użyć dowolnych przypraw , wg. własnych upodobań )
Krok 7 - Chłopski garnek foto
Mięso z pieczarkami przekładamy do wysokiego garnka. Dodajemy do niego puszkę pomidorów.
Krok 8 - Chłopski garnek foto
Następnie wlewamy wodę wymieszaną z przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 9 - Chłopski garnek foto
Wsypujemy surowy makaron rurki.
Krok 10 - Chłopski garnek foto
Makaron łączymy z pozostałymi składnikami.
Krok 11 - Chłopski garnek foto
Całość gotujemy około 25 minut- do miękkości makaronu - na wolnym ogniu i pod przykryciem.
Krok 12 - Chłopski garnek foto
Porcje dania przekładamy na talerz- posypujemy potartym żółtym serem. Smacznego!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paolcia 12.04.2014 08:37
uwielbiam wszystko co jest z makaronem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat