Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 pęczek szczawiu 1
l maślanki (można także użyć kefiru lub jogurtu naturalnego)
3/4 szklanki wrzącej wody
pęczek rzodkiewki
2 ogórki gruntowe
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
szczypta cukru
kawałek sera wędzonego (ja użyłam fety)
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Szczaw dokładnie myjemy i szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, nie gotujemy. Jeżeli jednak szczaw jest wyjątkowo twardy, można go pogotować minutę. Szczaw z wodą lekko studzimy i dolewamy do tego maślankę. Całość uzupełniamy o pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pokrojone w kostkę ogórki (ja ich nie obierałam), rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Wkładamy do lodówki, podajemy ze startym serem wędzonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 05.07.2017 10:50
Kolejna smakowa niespodzianka z tym serem. Ciekawe.
kasienka23 10.06.2017 15:15
idealny na ciepłe dni, oby było ich w tym roku jak najwięcej :)
Ada-Gaba 09.06.2017 19:58
ciekawa zupa
halina17 09.06.2017 19:30
dobry : )
Ewa Wojtaszko 09.06.2017 17:15
zjadłabym :)
IZABELA29 09.06.2017 16:07
wygląda smacznie :D
cukiereczek 09.06.2017 14:50
wart zrobienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak