Chłodnik ze świeżych ogórków

Chłodnik ze świeżych ogórków

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Gdy upały dają się we znaki, najlepszym rozwiązaniem jest chłodnik. Tym razem proponujemy chłodnik z ogórka. Do tego jajko i plaster sera <3
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórek gruntowy

    600 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • kefir

    1 litr
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • ser biały

    4 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę.

Następnie odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

W tym czasie gotujemy jajka, które gotujemy pod przykryciem począwszy od zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy 1 min, później przelewamy wodą i studzimy. Obieramy i kroimy na pół.

Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy białego sera litewskiego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat