Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ogórek gruntowy
600 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
kefir
1 litr -
koperek świeży
1 pęczek -
ząbki czosnku
2 sztuki -
jajko
2 sztuki -
ser biały
4 plastry
Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę.
Następnie odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie gotujemy jajka, które gotujemy pod przykryciem począwszy od zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy 1 min, później przelewamy wodą i studzimy. Obieramy i kroimy na pół.
Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.
W przepisie użyliśmy białego sera litewskiego.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się