Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
marchew młoda 3 szt
pietruszka 2 szt (młoda)
masło 1 łyżka
woda 300 ml
maślanka 500 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
sok z cytryny 1 łyżeczka
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Warzywa oczyścić i pokroić: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa (oprócz liści i łodyg) i przesmażyć przez chwilę. Następnie wlać wodę, dodać sól himalajską i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Dodać liście wraz z łodygami i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Dodać posiekany koperek, wlać maślankę. Przyprawić chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 09.07.2017 21:08
Mniam , najlepszy chłodnik z botwiny jest właśnie na maślance :) Też robię bardzo podobnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak