Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
kefir 1 l
masło 10 g
marchewka 1 szt
ogórek zielony 1 szt
koperek 2 pęczki
szczypiorek 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo 4 szt
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z jajkiem

Botwinę razem z buraczkami umyć. Liście drobno posiekać. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oskrobać marchewkę i również zetrzeć. Zalać botwinę i marchew dwoma szklankami wody, dodać masło posolić i gotować około 15-20 minut, aby warzywa były miękkie.

Powstały wywar ostudzić. Dodać kefir oraz posiekana zieleninę. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jeżeli trzeba dokwasić i złamać smak szczyptą cukru. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać razem z jajkiem na twardo i bardzo drobno posiekanym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak