Chłodnik z jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • kefir

    1 l
  • masło

    10 g
  • marchewka

    1 szt
  • ogórek zielony

    1 szt
  • koperek

    2 pęczki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jaja na twardo

    4 szt
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinę razem z buraczkami umyć. Liście drobno posiekać. Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oskrobać marchewkę i również zetrzeć. Zalać botwinę i marchew dwoma szklankami wody, dodać masło posolić i gotować około 15-20 minut, aby warzywa były miękkie.

Powstały wywar ostudzić. Dodać kefir oraz posiekana zieleninę. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Jeżeli trzeba dokwasić i złamać smak szczyptą cukru. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać razem z jajkiem na twardo i bardzo drobno posiekanym ogórkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat