Chłodnik z jabłek z migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • jabłka

    300 papierówki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
Umyte, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki.
Krok 2 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj szczyptę soli oraz jabłka z sokiem i cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozgotują.
Krok 3 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
Proszek budyniowy rozmieszaj w ¼ szk. wody i wlej do garnka z gotującymi się jabłkami, energicznie zamieszaj i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i dodaj serek mascarpone. Starannie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia pod przykryciem.
Krok 4 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
Na suchej patelni delikatnie upraż migdały, często mieszając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem i odstaw do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podawaj posypany obficie prażonymi płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 21.12.2013 13:12
super! mnie by smakowało! :)
anemon 08.09.2013 12:14
Mam bardzo pasuje serek w tej zupie. Polecam.
Grazyna0211 07.09.2013 20:23
super przepis a dodatek serka mascarpone nadaje świetny smak
Justa32 12.04.2013 21:32
świetny pomysł,taki chętnie spróbuję:)
barbara11561 03.03.2013 20:57
takiego nie jadłam jeszcze
ben-ka 14.11.2012 22:05
latem zjemy:)
IZABELA29 18.10.2012 08:37
pyszne smaczki
caralajna 11.10.2012 16:33
ah... moje smaki, na pewno wypróbuję ten przepis :)
artur7 08.10.2012 11:44
pychs
alaaa 08.10.2012 11:33
wygląda bosko,,,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat