Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z jabłek z migdałami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 2 łyżki
serek mascarpone 2 łyżki
sok z limonki 1 łyżka
płatki migdałowe 3 łyżki
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 2 łyżki
jabłka 300 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z jabłek z migdałami

Kroki postępowania

1
Umyte, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki.
Krok 1 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
2
W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj szczyptę soli oraz jabłka z sokiem i cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozgotują.
Krok 2 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
3
Proszek budyniowy rozmieszaj w ¼ szk. wody i wlej do garnka z gotującymi się jabłkami, energicznie zamieszaj i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i dodaj serek mascarpone. Starannie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia pod przykryciem.
Krok 3 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto
4
Na suchej patelni delikatnie upraż migdały, często mieszając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem i odstaw do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podawaj posypany obficie prażonymi płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Chłodnik z jabłek z migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.12.2013 13:12
super! mnie by smakowało! :)
anemon 08.09.2013 12:14
Mam bardzo pasuje serek w tej zupie. Polecam.
Grazyna0211 07.09.2013 20:23
super przepis a dodatek serka mascarpone nadaje świetny smak
Justa32 12.04.2013 21:32
świetny pomysł,taki chętnie spróbuję:)
barbara11561 03.03.2013 20:57
takiego nie jadłam jeszcze
ben-ka 14.11.2012 22:05
latem zjemy:)
IZABELA29 18.10.2012 08:37
pyszne smaczki
caralajna 11.10.2012 16:33
ah... moje smaki, na pewno wypróbuję ten przepis :)
artur7 08.10.2012 11:44
pychs
alaaa 08.10.2012 11:33
wygląda bosko,,,
anemon 08.10.2012 11:03
Masz rację, teraz zdecydowanie lepiej zjeść zupę na ciepło, a ta zupa w wersji na ciepło smakuje równie dobrze jak na zimno. Zrobiona w wersji jesiennej np. z szarej renety i podana na ciepło będzie rownie smaczna.
Poison1988 08.10.2012 10:54
Pychotka! Chociaż teraz już powoli się zimno robi i wolę dania na ciepło ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak