Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z jabłek

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 7 sztuk
woda mineralna 80 ml
skórka z cytryny 1 łyżkę
cukier 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 duża szczypta
cynamon Prymat 0,25 łyżeczki
śmietana 12% 3-4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z jabłek

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne po czym kroimy w kostkę. Masło (ok.2 łyżki) rozpuszczamy dokładnie w dużym garnku. Dodajemy jabłka i dusimy kilka minut.
Krok 1 - Chłodnik z jabłek  foto
2
Do jabłek wlewamy wodę. Gotujemy 20 minut ciągle mieszając.
Krok 2 - Chłodnik z jabłek  foto
3
Następnie dodajemy gałkę muszkatową, imbir, cynamon, cukier i skórkę ( startą na drobnych oczkach) i sok z cytryny.
Krok 3 - Chłodnik z jabłek  foto
4
Po wymieszaniu doprawiamy kwaśną śmietaną. Mieszamy.
Krok 4 - Chłodnik z jabłek  foto
5
Następnie wlewamy do salaterek i dobrze schładzamy ok.2-3 godziny a najlepiej całą noc.
Krok 5 - Chłodnik z jabłek  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.08.2014 23:23
Zrobię tak.
mysia12 10.08.2014 19:51
napewno smaczne i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak