Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • peczek botwinki

    1 pęczek
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • jogurt naturalny

    250 ml
  • kefir

    250 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    wg uznania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    wg uznania
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    1 sztuka
  • ogórki

    2 sztuki
  • jajka przepiórcze

    4 ugotowane
  • cielęcina

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca: Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę, ogórka i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 27.06.2016 23:08
Wykwintnie!!!
Margo1 09.07.2012 19:36
robiłam , przepyszny chłodniczek :)
ziutula 09.07.2012 14:29
MOJE ULUBIONE SMAKI W ZUPIE....I SMACZNIE SIĘ PREZENTUJE...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat