Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • jogurt naturalny

    250 ml
  • kefir

    250 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • rzodkiewka

    6 szt
  • świeży ogórkek

    2 szt
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cielęcin pieczona w przyprawie do pieczenia mięs Prymat

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • przepiórcze jaja

    1 szt. (ugotowane na twardo)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej Kucharek. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (61)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 16.11.2013 09:12
smaczne too :)
marzena6 25.04.2013 12:11
choć nie miałam cięleciny, był extra smaczek, następnym razem z cięlecinką:))))
Magda60 23.02.2012 20:50
super
[email protected] 02.01.2012 17:31
zrobie
[email protected] 02.01.2012 17:25
zrobbie
artur7 18.12.2011 15:36
pycha
[email protected] 10.12.2011 01:08
Wspaniale
novita26 08.12.2011 08:09
super
edyta21 05.12.2011 08:41
super
novita26 04.12.2011 09:58
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat