Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • jogurt naturalny

    250 ml
  • kefir

    250 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • rzodkiewka

    6 szt
  • świeży ogórkek

    2 szt
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cielęcin pieczona w przyprawie do pieczenia mięs Prymat

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • przepiórcze jaja

    1 szt. (ugotowane na twardo)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej Kucharek. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (61)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patriszja

16.11.2013 09:12
smaczne too :)

marzena6

25.04.2013 12:11
choć nie miałam cięleciny, był extra smaczek, następnym razem z cięlecinką:))))

Magda60

23.02.2012 20:50
super

[email protected]

02.01.2012 17:31
zrobie

[email protected]

02.01.2012 17:25
zrobbie

artur7

18.12.2011 15:36
pycha

[email protected]

10.12.2011 01:08
Wspaniale

novita26

08.12.2011 08:09
super

edyta21

05.12.2011 08:41
super

novita26

04.12.2011 09:58
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat