Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kefir 1 l
ogórek świeży 1 szt
rzodkiewki 0,5 pęczka
botwinka 1 pęczek
sól
pieprz
koperek 2 łyżki
ząbek czosnku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki

Rzodkiewki umyć, opłukać. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, razem z rzodkiewką. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Botwinkę umyć, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu kilka minut, ostudzić. Następnie dodać do botwinki rzodkiewki, ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać wszystko z kefirem, doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować listkami bazylii, jak kto woli można dodać ugotowane jajko na twardo. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 17:51
uwielbiam chłodniki
noninka77 01.01.2014 16:49
ładny kolorek:)
Konczi 01.01.2014 16:41
bardzo lubię botwinkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak