chłodnik wiśnowy korzenny

chłodnik wiśnowy korzenny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • miód

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • otarta skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

    1/4 łyżeczki
  • śmietanka

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • wiśnie bez pestek

    65 dkg
  • goździki mielone

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szklankę wiśni odkładamy do lodówki.Pozostałe wiśnie wrzucamy do rondelka dodajemy godziki,cynamon,otarte skórki z cytrusów zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 4 min,następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze 5 min.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Miksujemy z zupą przez 2 min.Mocno chłodzimy w lodówce przed podaniem dekorujemy wiśniami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina38

23.05.2011 13:59
świetny obiadek na upalne dni

patusia

04.04.2011 19:39
Fajny przepis. Przy najbliższej okazji wypróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat