Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik wigilijny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kompot z suszu

jabłka suszone 200 g
gruszki suszone kilka szt
owoce suszone inne wg uznania
miód 2-3 łyżki

kluski

mąka pszenna 200 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik wigilijny

Suszone owoce zalać wodą i odcedzić. Ponownie zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Kompot zagotować. Kiedy lekko przestygnie dodać miód. Z mąki, soli, jajka i wody wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Makaron rozłożyć do miseczek i zalać kompotem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.09.2015 16:14
z opowieści rodzinnych znajmych wiem, że jada się u nich kompot z suszu właśnie z domowym makaronem, ale w kompocie są też drobno pokrojone owoce oraz łodka śmietanka :) ...u mnie już od kilku lat jest to na liście potraw do wypróbowania ;)
Konczi 06.09.2015 16:08
Nigdy się jeszcze z takim chłodnikiem wigilijnym nie spotkałam .... Wygląda bardzo fajnie i pewnie tak smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak