Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik truskawkowy z bazylią, imbirem i serem Dor Blue

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki świeże 300 g
mleko 3,2% 250 ml
świeży imbir 3 cm
bazylia świeża 10 listków
cukier puder 50 g
ser Dor Blue 50 g
miód 2 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik truskawkowy z bazylią, imbirem i serem Dor Blue

Truskawki oczyszczamy z szypułek i płuczemy w zimnej wodzie.
Imbir ścieramy na tarce z małymi oczkami i wyciskamy z niego sok przez gazę lub ściereczkę.
250 g truskawek, mleko, bazylię, cukier puder i sok z imbiru blendujemy na jednolitą konsystencję. Pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 5-6 godzin.
50 g pokrojonych truskawek karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Przyprawiamy pieprzem.
Chłodnik podajemy z pokrojonym Dor Blue, listkami bazylii i karmelizowanymi na miodzie z pieprzem truskawkami.
Smacznego ! :) Bon Appetit ! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.06.2016 22:03
ciekawie to wygląda
Ada-Gaba 22.06.2016 19:27
rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak