Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik szczawiowy z jajkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 25 dag
ogórki świeże 2 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
maślanka 2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 szt
rzodkiewka 4 (czerwona)
jajko ugotowane na twardo 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik szczawiowy z jajkami

Do garnka wlać 3 szkl wody, zagotować, dodać bulionetkę. Szczaw umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru i gotować około 4-5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Cebulkę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Ogórki i rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zimnego wywaru ze szczawiem dodać cebulkę, ogórki, rzodkiewkę i maślankę, przyprawić do smaku, wymieszać, schłodzić. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć na talerze, zalać chłodnikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 01.12.2012 10:08
fajny
ankaryba 11.06.2012 08:52
uwielbiam :-)
Iwona51
Iwona51 22.12.2011 09:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak