Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik śledziowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 4-5 szt
ocet 10 % 3-4 łyżki
maślanka 1,5 szklanki
śmietana 18 proc 4 łyżki
ziemniaki 4-5 szt
cebula 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik śledziowy

Kroki postępowania

1
Filety śledziowe należy umyć, a następnie odmoczyć, w razie potrzeby kilkakrotnie zmieniając wodę. Przełożyć do garnka lub miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. W osobnym garnku wstawić ziemniaki, które gotujemy w mundurkach.
Krok 1 - Chłodnik śledziowy foto
2
Ocet zmieszać z zimną przegotowaną wodą, zalać śledzie z cebulą, posolić, popieprzyć, przykryć, wstawić do lodówki na ok. godzinę. w tym czasie cebula skruszeje i będzie chrupiąca.
Krok 2 - Chłodnik śledziowy foto
3
Maślankę zmieszać ze śmietaną, wlać do garnka ze śledziami i cebulą oraz wodą z octem, wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu. Ziemniaki obrać z łupinek, podawać gorące do zimnej zupy.
Krok 3 - Chłodnik śledziowy foto
4
Smacznego! Danie idealne na nadchodzący Wielki Post.
Krok 4 - Chłodnik śledziowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rossie 09.02.2013 14:34
oczywiscie, ze solone :)
Beatris 09.02.2013 13:56
Napisz jeszcze jakich śledzi użyłaś? Wydaje mi się, że solonych (moczysz je), ale proszę doprecyzuj.
Rossie 09.02.2013 13:02
Habibi, jasne, że ocet przede wszystkim do smaku. A że niezbyt zdrowe - cóż. Codziennie się tego nie jada, zresztą można dać jedną łyżkę zamiast 3 czy 4. Można zastąpić sokiem z cytryny tak, jak pisze Halina, ale wątpię, by było tak samo dobre.
paulina2157 09.02.2013 11:49
pierwszy raz się spotkałam bardzo ciekawy i oryginalny pomysł na chłodnik, przepis prosty i szybki
halina17 09.02.2013 11:49
Ja nigdy nie jadłam takiego chłodnika , lubię bardzo śledzie - może być dobry. Ja zamiast octu dałabym sok z cytryny.
msmors 09.02.2013 11:25
fajny
Habibi 09.02.2013 11:24
Robię od wielu lat podobny chłodnik, jednak jeszcze nigdy nie dodawałam octu! A co on powoduje w potrawie, daje smak czy może jeszcze coś ... no i u mnie cukier obowiązkowo np. do śledzi w sosach czy w śmietanie, więc i doo chłodnika, dla pogłębienia smaku :)
Rossie 09.02.2013 10:52
polecam! u nas od zawsze. Rodzina od strony mamy podaje tak, jak ja napisałam - ja też uwielbiam ponad wszystko tę opcję. rodzina od strony taty natomiast dodaje do tego wszystkiego 2-3 łyżki cukru. Oni jedzą śledziową w takiej postaci nawet w Wigilię :)
Bernadeta1 09.02.2013 10:33
zupełna nowość dla mnie a śledzie bardzo lubię
anja3107 09.02.2013 10:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak