Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlodnik melonowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukru pudru 1 lyzka
amaretto
śmietana kremówka 8 30%
aromat rumowy 2 krople
mleczko kokosowe 2 lyzki
Do dekoracji:
płatki migdałowe prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Chlodnik melonowy

Melona myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na dwie polówki i usuwamy pestki. Dookola skorupki, w odstepie ok 5mm od brzegów, wyznaczamy nozem granice wydrazanego miazszu i wyciagamy go delikatnie lyzka, aby nie uszkodzic skorupy, ktora wykorzystamy pozniej jako naczynie do zupy. Miaz rozdrabiniamy i wraz z likierem, mleczkiem, cukrem i aromatem, miksujemy w blenderze. Z arbuza wykrawamy gwiazdki lub kulki, zostawiamy kilka z nich do dekoracji, zas reszte wrzucamy do miski z masa melonowa. Mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzine do lodówki. Zupe podajemy w miseczce. Tuz przed spozyciem, dekorujemy arbuzem i platkami migdalowymi. Chlodnik stanowi kuszaca, slodka alternatywa na upalny podwieczorek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 21.01.2011 23:27
ale pycha
justyna111 12.09.2010 15:39
wygląda tak że chciałoby się spróbowac
Lidia11 12.09.2010 14:53
super rewelacja
Agnieszka172 09.09.2010 19:40
bomba
Ewa104 27.08.2010 15:26
Rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak