Chlodnik melonowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukru pudru

    1 lyzka
  • amaretto

  • śmietana kremówka

    8 30%
  • aromat rumowy

    2 krople
  • mleczko kokosowe

    2 lyzki
  • Do dekoracji:

  • płatki migdałowe

    prażone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Melona myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na dwie polówki i usuwamy pestki. Dookola skorupki, w odstepie ok 5mm od brzegów, wyznaczamy nozem granice wydrazanego miazszu i wyciagamy go delikatnie lyzka, aby nie uszkodzic skorupy, ktora wykorzystamy pozniej jako naczynie do zupy. Miaz rozdrabiniamy i wraz z likierem, mleczkiem, cukrem i aromatem, miksujemy w blenderze. Z arbuza wykrawamy gwiazdki lub kulki, zostawiamy kilka z nich do dekoracji, zas reszte wrzucamy do miski z masa melonowa. Mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzine do lodówki. Zupe podajemy w miseczce. Tuz przed spozyciem, dekorujemy arbuzem i platkami migdalowymi. Chlodnik stanowi kuszaca, slodka alternatywa na upalny podwieczorek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 21.01.2011 23:27
ale pycha
justyna111 12.09.2010 15:39
wygląda tak że chciałoby się spróbowac
Lidia11 12.09.2010 14:53
super rewelacja
Agnieszka172 09.09.2010 19:40
bomba
Ewa104 27.08.2010 15:26
Rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat