Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski z jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone młode 3-4 szt
ogórek świeży 1 szt
koperek świeży 0,5 pęczka
sól
cukier
Kwas cytrynowy Prymat
jogurt grecki 250 ml
jajko 3
rzodkiewka 1 (czerwona)

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski z jajkiem

Kroki postępowania

1
Oczyszczone oraz dokładnie umyte młode buraki obieram ze skórki, odcinam złącze bulwy oraz liści i kroję w niewielką kostkę razem z liśćmi i łodyżkami.
Krok 1 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
2
Wrzucam do zimnej wody i przyprawiam lekko solą (można wykorzystać również dowolny bulion). Gotuję na małym ogniu aż buraki zmiękną (ok.20 minut).
Krok 2 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
3
Zupę doprawiam cukrem i kwaskiem cytrynowym do pożądanego smaku. W moim przypadku była to 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego i 3 łyżki cukru. Odstawiam do całkowitego przestudzenia, a następnie do lodówki dla zupełnego schłodzenia.
Krok 3 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
4
Ogórki obieram i ścieram na tarce o dużych otworach, podobnie rzodkiewki. Do zupy dodaję jogurt grecki, dokładnie mieszam, wsypuję posiekany drobno koperek i starte wcześniej warzywa. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10-15 minut, by smaki się połączyły.
Krok 4 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
5
Podaję z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Zupę przechowuję w lodówce.
Krok 5 - Chłodnik litewski z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.09.2013 07:16
przepyszny
adelajda 17.06.2013 15:33
na dzisiejszą pogodę super
Aleksandraa 28.09.2012 10:56
pycha
elficzna 09.09.2012 12:55
uwielbiam chłodniki! mmm
andrzej10 09.09.2012 00:07
to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak