Chłodnik litewski z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone młode

    3-4 szt
  • ogórek świeży

    1 szt
  • koperek świeży

    0,5 pęczka
  • sól

  • cukier

  • Kwas cytrynowy Prymat

  • jogurt grecki

    250 ml
  • jajko

    3
  • rzodkiewka

    1 (czerwona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
Oczyszczone oraz dokładnie umyte młode buraki obieram ze skórki, odcinam złącze bulwy oraz liści i kroję w niewielką kostkę razem z liśćmi i łodyżkami.
Krok 2 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
Wrzucam do zimnej wody i przyprawiam lekko solą (można wykorzystać również dowolny bulion). Gotuję na małym ogniu aż buraki zmiękną (ok.20 minut).
Krok 3 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
Zupę doprawiam cukrem i kwaskiem cytrynowym do pożądanego smaku. W moim przypadku była to 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego i 3 łyżki cukru. Odstawiam do całkowitego przestudzenia, a następnie do lodówki dla zupełnego schłodzenia.
Krok 4 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
Ogórki obieram i ścieram na tarce o dużych otworach, podobnie rzodkiewki. Do zupy dodaję jogurt grecki, dokładnie mieszam, wsypuję posiekany drobno koperek i starte wcześniej warzywa. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10-15 minut, by smaki się połączyły.
Krok 5 - Chłodnik litewski z jajkiem foto
Podaję z ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek. Zupę przechowuję w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 17.09.2013 07:16
przepyszny
adelajda 17.06.2013 15:33
na dzisiejszą pogodę super
Aleksandraa 28.09.2012 10:56
pycha
elficzna 09.09.2012 12:55
uwielbiam chłodniki! mmm
andrzej10 09.09.2012 00:07
to lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat