Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 4
włoszczyzna 500 g
cebula 1
czosnek ząbki 2
ogórki małosolne 4
kefir 500 ml
zsiadłe mleko 500 ml
ocet balsamiczny 5 łyżek
cukier 2 łyżki
sól do smaku
ocet winny 1 łyżka
kiełbasa
rzodkiewka 1 pęczek
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce

Kroki postępowania

1
Buraczki jak i włoszczyznę obieramy. Zalewamy około 500ml wody z dodatkiem octu z czerwonego wina oraz soli. Garujemy w szybkowarze około 7 minut na najwyższym stopniu (lub gotujemy pod przykryciem do miękkości buraczków). Esencjonalny wywar przelewamy do dużej miski i studzimy. Buraczki odkładamy na bok, a włoszczyzny się pozbywamy.
Krok 1 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
2
Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy.
Krok 2 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
3
Dodajemy do czerwonego wywaru.
Krok 3 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
4
Rzodkiewkę myjemy i również siekamy na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
5
Ogórki małosolne nie obieramy i też drobno kroimy. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym.
Krok 5 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
6
Na koniec pod nóż idą ugotowane buraczki. Wszystkie pokrojone cieniutko warzywa łączymy z wywarem.
Krok 6 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
7
Wlewamy zsiadłe mleko oraz kefir. Energicznie mieszamy.
Krok 7 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
8
Następnie dodajemy ocet balsamiczny wraz z cukrem. Ilość octu i cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności jaki smak słodko-kwaśny lubimy – mocniejszy czy łagodniejszy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 8 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
9
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plasterkami suchej, wędzonej kiełbasy. Smacznego.
Krok 9 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.10.2012 07:42
świetny
Magula 29.08.2012 11:00
jeszcze nigdy takiego nie jadłam, wyglada apetycznie
Puszcza 06.08.2012 15:09
super
K&J 29.07.2012 17:03
dobry był!
Beatris 23.07.2012 13:42
Z chęcią bym spróbowała, bo nigdy takiego nie jadłam.
Sroczka 22.07.2012 21:51
Brzmi bardzo apetycznie.
Zdzisław 22.07.2012 21:41
jestem zupiarz, a ten chłodnik jest smaczny
Katarzyna/kate1980 22.07.2012 20:54
super
caralajna 22.07.2012 19:17
wspaniały
Konczi 22.07.2012 18:43
uwielbiam chłodnik litewski w każdym wykonaniu !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak