Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    4
  • włoszczyzna

    500 g
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    2
  • ogórki małosolne

    4
  • kefir

    500 ml
  • zsiadłe mleko

    500 ml
  • ocet balsamiczny

    5 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • ocet winny

    1 łyżka
  • kiełbasa

  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • jajko ugotowane na twardo

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Buraczki jak i włoszczyznę obieramy. Zalewamy około 500ml wody z dodatkiem octu z czerwonego wina oraz soli. Garujemy w szybkowarze około 7 minut na najwyższym stopniu (lub gotujemy pod przykryciem do miękkości buraczków). Esencjonalny wywar przelewamy do dużej miski i studzimy. Buraczki odkładamy na bok, a włoszczyzny się pozbywamy.
Krok 2 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy.
Krok 3 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Dodajemy do czerwonego wywaru.
Krok 4 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Rzodkiewkę myjemy i również siekamy na mniejsze kawałki.
Krok 5 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Ogórki małosolne nie obieramy i też drobno kroimy. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym.
Krok 6 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Na koniec pod nóż idą ugotowane buraczki. Wszystkie pokrojone cieniutko warzywa łączymy z wywarem.
Krok 7 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Wlewamy zsiadłe mleko oraz kefir. Energicznie mieszamy.
Krok 8 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Następnie dodajemy ocet balsamiczny wraz z cukrem. Ilość octu i cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności jaki smak słodko-kwaśny lubimy – mocniejszy czy łagodniejszy. Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 9 - Chłodnik litewski słodko-kwaśny na kiełbasce foto
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plasterkami suchej, wędzonej kiełbasy. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 01.10.2012 07:42
świetny
Magula 29.08.2012 11:00
jeszcze nigdy takiego nie jadłam, wyglada apetycznie
Puszcza 06.08.2012 15:09
super
K&J 29.07.2012 17:03
dobry był!
Beatris 23.07.2012 13:42
Z chęcią bym spróbowała, bo nigdy takiego nie jadłam.
Sroczka 22.07.2012 21:51
Brzmi bardzo apetycznie.
Zdzisław 22.07.2012 21:41
jestem zupiarz, a ten chłodnik jest smaczny
Katarzyna/kate1980 22.07.2012 20:54
super
caralajna 22.07.2012 19:17
wspaniały
Konczi 22.07.2012 18:43
uwielbiam chłodnik litewski w każdym wykonaniu !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat