Chłodnik litewski (prawdziwy, przepis pochodzi w Wileńszczyzny)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ugotowane

    3 szt
  • ogórki gruntowe

    3 szt
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • kefir

    700 ml
  • smietana 18%

    5 łyżek
  • jajko ugotowane na twardo

    3 szt
  • sól

  • woda zimna

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dymkę pokroić i rozgnieść z solą (nie robić papki, utrzeć jedynie do momentu aż dymka przestanie być jędrna. Buraki zetrzeć na grubych oczkach, dodać do dymki. Ogórki i koperek pokroić, dodać do miski. Wlać kefir, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy jest dobrze posolone(nigdy od razu nie jest :) Jeżeli jest zbyt gęste, dolać wody. Pokroić jajko i dodawać na talerze.
Mało kto wie, że wg oryginału chłodnik podaje się z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem. Podajemy oczywiście na różnych talerzach, przegryzając raz chłodnik, raz ziemniak.
Jeszcze jedna ważna uwaga! Jako, że znam prawdziwy przepis, widziałam tysiące razy proces przygotowywania i sama ze sto razy robiłam, mogę z całą pewnością i odpowiedzialnością stwierdzić, że nie dodaje się ani pietruszki ani rzodkiewki ani bulionu drobiowego czy też jogurtu. Ma być kefir i kefir MA BYĆ TŁUSTY. Na Litwie sprzedaje się specjalny kefir do chłodniku 7%. Nie ma mowy o zamienianiu kefiru jogurtem naturalnym i to jeszcze w wersji light. Oczywiście nie zabraniam i nie osądzam nikogo. Wówczas nie może się to nazywać chłodnikiem litewskim, po prostu.
Na Litwie robi się również chłodnik z botwinki lub szczawiu. Osobiście uwielbiam z burakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JOANNA16 27.06.2013 09:22
pycha)))))))
przejs 24.06.2012 22:52
Piękny ma kolor!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat