Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
1 pęczek
bulion warzywny
500 ml
kefir
400 g
śmietana 18 proc
400 g
szczypiorek posiekany
2 łyżki
koperek świeży
2 łyżki
Sklep Prymat
ogórek gruntowy
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
ocet winny
1 łyżeczka

Porada

Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy schłodzi się fajnie w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki. Łodygi i liście drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy na kosteczkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. I tak gotujemy około 15 - 20 minut do miękkości. Wystudzamy.

Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, śmietanę, łyżkę szczypiorku, łyżkę koperku oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach i octem. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a dodatkowo bardziej zabarwi się od botwinki. Podajemy pozostałym szczypiorkiem, koperkiem oraz ugotowanym jajkiem. Chłodnik można podawać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 27.07.2017 14:46
W sezonie botwinki obowiązkowa zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak