Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
bulion warzywny 500 ml
kefir 400 g
śmietana 18 proc 400 g
szczypiorek posiekany 2 łyżki
koperek świeży 2 łyżki
ogórek gruntowy 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
ocet winny 1 łyżeczka

Porada

Chłodnik najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy schłodzi się fajnie w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki. Łodygi i liście drobno kroimy. Buraczki obieramy i kroimy na kosteczkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. I tak gotujemy około 15 - 20 minut do miękkości. Wystudzamy.

Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, śmietanę, łyżkę szczypiorku, łyżkę koperku oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach i octem. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło, a dodatkowo bardziej zabarwi się od botwinki. Podajemy pozostałym szczypiorkiem, koperkiem oraz ugotowanym jajkiem. Chłodnik można podawać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 27.07.2017 14:46
W sezonie botwinki obowiązkowa zupa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak