Chłodnik Litewski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zsiadłe mleko

    1 l
  • jogurt grecki

    400 ml
  • jajko

    2-4 szt
  • botwinka

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • ogórek

    1 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać niewielką ilością wody i gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć z zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Serwować schodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miodunka 20.05.2015 20:57
zbliża się sezon chłodników
marenka 20.05.2015 19:00
Uwielbiam taki chłodnik
cukiereczek 20.05.2015 18:58
wspaniała domowa zupa
cooked 20.05.2015 18:38
musi byc super!
Justi2401 20.05.2015 18:13
Pychotka! :)
Małgorzata Pin 20.05.2015 16:54
Oj mam ochotę na ten chłodniczek.
Łukasz15 20.05.2015 16:16
Pysznie wygląda
gosia561 20.05.2015 15:57
najlepsza z letnich zup
dża 20.05.2015 15:56
Uwielbiam taki chłodnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat