Chłodnik litewski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Lekki, pyszny i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek to danie idealne na lato. Uwielbiam go za moc właściwości odżywczych, wspaniały smak, piękny kolor oraz cudowne orzeźwienie, które jest niezastąpione w upalne dni.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • botwinka

    2 pęczki
  • ogórki gruntowe

    280 gramów
  • rzodkiewki pęczek

    120 gramów
  • koper świeży

    0,5 pęczka
  • Szczypiorek cienki

    0,5 pęczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • maślanka

    500 mililitrów
  • jogurt naturalny

    350 gramów
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 łyżeczki
  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy sok z cytryny i studzimy zawartość.

KROK 2. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy je z płaską łyżeczką soli. Koper i szczypiorek drobno siekamy. W dużej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu i schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną.

Futka
Bulion warzywny można przygotować wg swojego przepisu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat