Chłodnik buraczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kilogram
  • ogórek zielony

    2 sztuki
  • śmietana kwaśna

    250 ml
  • koper

    1 pęczek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • ocet 10 %

    so smaku
  • jajka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obrać ze skórki i ugotować. Schłodzić razem z wywarem. Zimne buraki i ogórka zetrzeć na grubej tarce, dodać do wywaru. Cebulę pokroić w drobną kostkę, koper posiekać, dodać do zupy. Wlać kwaśną śmietanę i ocet. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem na twardo i ziemniakami ze skwarkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wojtek8 06.01.2011 19:31
smaczne
ElizaT 04.01.2011 20:14
pyszne ;)
marenka 27.09.2010 16:09
Fajny przepis
Katarzyna/kate1980 06.08.2010 13:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat