Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebuś

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 6 łyżek
drożdże 5 deko
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
mąka pszenna 1 kg
mąka żytnia 1/2 kg
woda 1 litr
woda 1 szklanka
otręby żytnie 1/2 szklanki
ziarna słonecznika, dyni, kminku 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebuś

Zakwas rozrabiam z drożdżami, cukrem i solą, pozostawiam na ok 10 minut, dodaję resztę składników i dobrze wyrabiam, pozostawiam do wyrośnięcia na ok półtorej godziny. Przekładam do wysmarowanych foremek (trzech) - można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Pozostawiam jeszcze na 15 minut, żeby się uniósł. Piekę ok godziny w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.04.2013 16:13
chętnie bym zjadła
lucyna15
lucyna15 28.12.2011 16:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak