Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki z biga

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biga

mąka tortowa 50 dag
drożdże świeże 5 g
woda ciepła 250 ml
oliwa do miski

Ciasto

mąka chlebowa 25 dag
mąka krupczatka 25 dag
miód płynny 1 łyżka
drożdże świeże 5 g
woda ciepła 380 ml
oliwa 2 łyżki
sól 2,5 łyżeczki
oliwa do miski

Porada

Jeśli nie mamy mąki chlebowej możemy swobodnie użyć tortowej. Zamiast wody w cieście zasadniczym można użyć serwatki, którą polecam. Oczywiście wśród składników ciasta powinna być też biga. Ilość płynów bywa różna, ale wszystko w opisie...

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki z biga

Kroki postępowania

1
W przeddzień wieczorem przesiać do miski mąkę na biga. Drożdże wymieszać z wodą, aż się rozpuszczą, dodać do mąki i zagnieść twarde ciasto.
Krok 1 - Chlebki z biga foto
2
Konsystencją będzie ono przypominać bardziej ciasto makaronowe niźli drożdżowe. Jeśli zagniatanie będzie bardzo trudne, można dodać odrobinę wody, pamiętając o tym, żeby ilość tę w trakcie wyrabiania ciasta głównego odjąć. Może się i tak przydać, ale lepiej dodać ją później. Na wszelki wypadek. Mówiąc o zagniataniu mam na myśli jedynie połączenie ze sobą składników, bez wyrabiania. Wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 12 godzin.
Krok 2 - Chlebki z biga foto
3
Do miski robota przesiać obie mąki, dodać miód...
Krok 3 - Chlebki z biga foto
4
...po czym wymieszane z wodą drożdże i oliwę.
Krok 4 - Chlebki z biga foto
5
Wyrabiać ciasto przez 5 minut (w robocie z hakiem na niskich obrotach), po czym dodawać stopniowo po kawałku oderwaną biga.
Krok 5 - Chlebki z biga foto
6
Następną porcję wrzucić w momencie, gdy poprzednia dobrze się wmiesza w całość. Gdy ostatni kawałek zaczynu zostanie wchłonięty - dodać sól. Wyrabiać ciasto jeszcze 8-10 minut, przez 2 ostatnie na bardzo dużych obrotach. Ciasto powinno być bardzo miękkie.
Krok 6 - Chlebki z biga foto
7
Gdyby było za twarde – dodać więcej wody. Lepiej, aby było za miękkie. Wystarczy je wyjąć na blat, złapać rękami za jeden brzeg, podnieść, mocno uderzyć o podłoże i złożyć. Powtarzać, aż przestanie się kleić. Zajmie to jedynie chwilę, ale poprawi jakość pieczywa.
Krok 7 - Chlebki z biga foto
8
Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Krok 8 - Chlebki z biga foto
9
Po tym czasie odgazować, złożyć robiąc 3 fałdy, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut.
Krok 9 - Chlebki z biga foto
10
Wyrośnięte podzielić na 4 równe części, uformować chlebki
Krok 10 - Chlebki z biga foto
11
i ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Aby mi się nie skleiły ułożyłam w rogach dużej blachy, kierując końce (ba! kto wie gdzie jest koniec, a gdzie początek chleba?) do środka. Zrobić na wierzchu 2-3 nacięcia. Przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 60 minut.
Krok 11 - Chlebki z biga foto
12
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C z miską z wodą wewnątrz. Piec ok. 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Krok 12 - Chlebki z biga foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 16.07.2016 20:29
Mała Mi uwierz mi :), że nie. Ale sprzęt polecam.
Milena 16.07.2016 18:21
Domowej roboty chlebki - pyszności :)
iziona 16.07.2016 08:40
Ja też zabieram przepis do wypróbowania :)
MałaMi89 15.07.2016 23:55
Pierwszy raz widzę taki przepis... do wypróbowania, ale dopiero jak się robota dorobię, bo myślę, że ręcznie trudno będzie wyrobić z tym (tą?;)) biga...
wwwiolka 15.07.2016 23:35
Bardzo fajny przepis.
norweska20 15.07.2016 23:02
smakowity pomysł
Renata9 15.07.2016 21:40
Pyszny chlebuś :-)
bertpvd 15.07.2016 20:56
nie ma to jak domowy wyrób :)
Wiktoria29 15.07.2016 19:05
fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak