Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki typu naan

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 3 dag
jogurt grecki 4-5 łyżki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki typu naan

Do posypywania chlebków - czarnuszka, sezam, rozmaryn

Z drożdży, cukru, odrobiny mąki i ciepłej wody zrobić rozczyn. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki -mąkę, łyżeczkę soli, ok pół szklanki ciepłej wody, olej i jogurt, który najlepiej wyjąc z lodówki wcześniej by zdążył wyjść z zimna. Wyrobić ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Po wyrośnięciu formować placuszki grubości ok centymetra. Posmarowane białkiem lub oliwą posypywać aromatycznymi przyprawami - na przykład czarnuszką, sezamem czy też rozmarynem. Piec dopóki się nie zezłocą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 26.04.2014 21:54
świetny do chrupania
Pyszota 19.01.2014 11:48
na przegryzkę świetne :)
Laila2786 19.01.2014 11:37
fajny pomysł
Kolorowa 19.01.2014 11:25
Proste, mogą być smaczne.
ao_12 19.01.2014 09:45
super, często kupuję chlebki naan, chętnie wykorzystam Twój przepis, dzięki :)
gosia56 19.01.2014 09:34
jeszcze takiego nie jadłam super
Romanowka 19.01.2014 09:30
Smaczne pieczywko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak