Chlebki pita.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • woda ciepła

    pół szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    półtorej łyżeczki
  • olej

    2 łyżki

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • jajko

    1 sztuka
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
2.Następnie do drożdży dodajemy sól,oliwę i mąkę,stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę,zagniatamy ciasto.Formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części,każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem,o średnicy 23 cm.
4.Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5.Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 15.04.2017 07:53
Dziękuję i polecam.
Wiktoria29 03.05.2015 20:56
świetnie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek
Babeczka35 03.05.2015 19:19
Dziękuję i zapraszam:)
gusia1000 03.05.2015 18:27
Chętnie bym spróbowała.
norweska20 03.05.2015 17:41
chętnie bym zjadła
barbara11561 03.05.2015 17:05
pyszny chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat