Chlebki Naan

Chlebki Naan

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn drożdżowy

  • drożdże świeże

    15 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna

    500 g
  • jogurt naturalny

    180 ml
  • mleko

    150 ml
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki

Ciasto właściwe

  • czarnuszka

    4 łyżeczki
  • masło klarowane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Zaczyn drożdżowy

Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odostawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.





Jagódka17
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

12.07.2017 20:48
Super przepis, bardzo apetycznie wyglądaj :)

anka1988

11.07.2017 17:19
nigdy ich jeszcze nie piekłam, ale mam wielką ochotę na nie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat