Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki Naan

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chlebki Naan to popularny rodzaj pieczywa z kuchni indyjskiej. Doskonale smakują z hummusem, curry lub różnymi pastami.

Spróbuj sam! Z tym przepisem łatwo i szybko przygotujesz pyszne chlebki naan na jogurcie, drożdżach i mące pszennej. 

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
drożdże 10 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1/3 szklanka
mleko 1/2 szklanka
oliwa 2 łyżka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki Naan

Chlebki Naan

  • przepis kuchni indyjskiej
  • łatwe do upieczenia 
  • znakomity zamiennik chleba
  • fantastycznie smakują z curry, pastami (np. hummusem)

Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je ciepłym mlekiem, wymieszać z jogurtem, dodać przesianą mąkę i sól, wlać oliwę i wyrobić gładkie ciasto.

Podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, żeby ciasto się nie kleiło.

Ciasto odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C z blachą w środku.

Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 5-6 części, z każdej uformować cienki placek (może być trochę grubszy na brzegach ale nie przesadźcie, moje były trochę za grube :-) )

Ciasto najlepiej rozciągać rękoma.

Uformowane chlebki posmarować masłem.

Piec partiami do zarumienienia ok. 10 minut.

Po upieczeniu ponownie posmarować masłem.

Chlebki Naan najlepsze są na ciepło.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hania/halyna 02.09.2015 21:16
wyglądają smakowicie
marcia7 26.04.2014 01:05
ładnie podane
Barbara13 22.04.2014 14:23
pysznie się zapowiadają
Edith85 22.04.2014 11:44
chętnie skusiłabym się na taki chlebek
APM 22.04.2014 11:07
Ja użyłam do nich masełka ziołowo czosnkowego : czosnek, pietruszka, koperek, szczypiorek, rozmaryn i tymianek :-) Bardzo polecam takie połączenie.
Ankha 22.04.2014 10:22
O właśnie, czym są posypane?
Anna133 22.04.2014 09:53
wspaniałe ,czym sa posypane po wierzchu ? wyglądają apetycznie
Wacław 22.04.2014 09:30
super,podobają mi się !
Wiktoria29 22.04.2014 09:00
od samego patrzenia chce się jeść :)
PaniMISIOWA 22.04.2014 08:57
z chęcią bym je zjadła
Pani Domu 22.04.2014 08:08
bardzo apetyczne
norweska20 22.04.2014 00:19
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak