Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki Naan
Chlebki Naan
- przepis kuchni indyjskiej
- łatwe do upieczenia
- znakomity zamiennik chleba
- fantastycznie smakują z curry, pastami (np. hummusem)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, kiedy się rozpuszczą zalać je ciepłym mlekiem, wymieszać z jogurtem, dodać przesianą mąkę i sól, wlać oliwę i wyrobić gładkie ciasto.
Podczas wyrabiania można dodać trochę mąki, żeby ciasto się nie kleiło.
Ciasto odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C z blachą w środku.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 5-6 części, z każdej uformować cienki placek (może być trochę grubszy na brzegach ale nie przesadźcie, moje były trochę za grube :-) )
Ciasto najlepiej rozciągać rękoma.
Uformowane chlebki posmarować masłem.
Piec partiami do zarumienienia ok. 10 minut.
Po upieczeniu ponownie posmarować masłem.
Chlebki Naan najlepsze są na ciepło.
Smacznego!