Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z otrębami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
otręby żytnie 10 dag
mleko 1 1/2 szklanki
Kminek cały Prymat 2 łyżki
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z otrębami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, 4 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami maki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chlebek z otrębami foto
2
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, sól, otręby, kminek i resztę mleka. Całość starannie wymieszać.
Krok 2 - Chlebek z otrębami foto
3
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chlebek z otrębami foto
4
Podrośnięty chlebek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Krok 4 - Chlebek z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 05.10.2015 21:47
taki domowy jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak