Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 100 g
mąka 100 g
mąka pełnoziarnista 200 g
mąka żytnia 100 g
sezam 6 łyżek
słonecznik łuskany 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 20 g
serwatka 500 ml

Porada

Do chleba użyłam 100 g mąki jaglanej , 200 g mąki gryczanej oraz 1 łyżkę ziaren amarantusa. Nie było tych produktów w składnikach, więc zastąpiłam innymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Krok 1 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
2
Dosypać mąkę jaglaną.
Krok 2 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
3
Następnie wsypałam mąkę gryczaną.
Krok 3 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
4
Jako ostatnią dosypałam mąkę żytnią.
Krok 4 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
5
Na suchą patelnię wsypać biały sezam.
Krok 5 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
6
oraz słonecznik
Krok 6 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
7
Uprażyć ziarna na złoty kolor.
Krok 7 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
8
Wsypać ziarna ( jeszcze ciepłe ) do miski z mąkami.
Krok 8 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
9
Wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 9 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
10
Dodać łyżeczkę soli i wymieszać.
Krok 10 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
11
Dodać łyżeczkę cukru i znowu wymieszać.
Krok 11 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
12
Dodać łyżkę ziaren amarantusa i ponownie wymieszać.
Krok 12 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
13
Następnie dodać pokruszone świeże drożdże i dokładnie wymieszać.
Krok 13 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
14
Wlać do miski serwatkę i znowu wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 14 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
15
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez około 20 minut.
Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale takie ma być.
Krok 15 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
16
Po tym czasie ciasto odgazować, a następnie przełożyć do dwóch keksowych foremek, u mnie silikonowych. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia przez 15 minut. W tym też czasie nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Krok 16 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
17
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 30 minut.
Krok 17 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
18
Upieczone chlebki wyjąć z foremek silikonowych.
Krok 18 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
19
Wystudzić na kratce.
Krok 19 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto
20
Smacznego !
Krok 20 - Chlebek z mąki pszennej, jaglanej, gryczanej i żytniej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 11.05.2014 12:11
Super chlebek, ciekawe składniki;)
ben-ka 11.05.2014 11:57
Swojski chlebek......marzenie:)
Alex_M 11.05.2014 11:08
świetny chleb :)
Wiesława1 11.05.2014 07:01
wspaniały domowy chlebek
fotoviderek 11.05.2014 00:33
Pyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak