Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek w kształcie róży na słodko

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 450 gram
cukier 4 łyżki
drożdże 15 gram
mleko 135 ml
woda 135 ml
sól szczypta
masło 60 gram
olej 60 ml
błonnik 3 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek w kształcie róży na słodko

Nadzienie:

1/2 puszki masy krówkowej
2/3 szklanki posiekanych orzechów



W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę masy i posypujemy odrobiną orzechów. Jeden kawałek złożyć na pół, zlepić brzegi, zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem lub masłem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Pieczemy około 40minut w temp 180st.



* jeśli nie macie to pomińcie i dodajcie ciut więcej mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.11.2014 13:24
super chlebek
caralajna 27.07.2012 00:12
z opisu nie rozumiem jak zlepić ten chlebek, a szkoda bo fajnie wyszedł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak