Chlebek turecki pide

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 1/2 szklanki
  • drożdże

    25 g
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda letnia

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek turecki pide foto
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, rozkruszone drożdże, roztopione, a następnie ostudzone masło, oliwę, letnią wodę.
Krok 2 - Chlebek turecki pide foto
2. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się lśniące i zacznie odchodzić od ręki.
Krok 3 - Chlebek turecki pide foto
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 4 - Chlebek turecki pide foto
4. Dzielimy ciasto na osiem równych części, nadajemy kształt kul.
Krok 5 - Chlebek turecki pide foto
5. Wałkujemy na grubość około 5mm, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 20 minut. Jajko rozmącamy i smarujemy placki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Krok 6 - Chlebek turecki pide foto
6. Po upieczeniu studzimy. Chlebek możemy wykorzystać do kebabu lub jako samodzielną przekąskę.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 24.04.2015 09:28
takiego chlebka nie jadłam ale wygląda pysznie i chętnie bym się poczęstowała
Róża1 23.04.2015 18:48
ciekawy przepis !!!!!!
pestka 20.04.2015 12:12
bardzo ciekawa propozycja
jagoda5913 20.04.2015 08:53
Chętnie wypróbuję
Malinka 20.04.2015 07:57
Takiego chlebka jeszcze nie piekłam i nie jadłam...czas to zmienić :)
Alex_M 20.04.2015 07:47
dobry przepis :)
Seba 20.04.2015 07:24
wygląda super
Mniam 20.04.2015 00:05
Ja to bym ten chlebek rozkroiła i powkładała mięsko, warzywa i jeszcze sosik- pychotka! Przydatny przepis :))))
norweska20 19.04.2015 23:03
koniecznie muszę wypróbować
Gracer 19.04.2015 21:31
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat