Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek turecki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 5 dag
cukier 4 łyżki
kakao 4 łyżki
mleko 3,2% 370 ml
masło 5 dag
czekolada 5 dag
rodzynki 5 dag
orzechy laskowe 3 dag
migdały płatki 2 łyżki
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek turecki

Zrobić rozczyn - drożdże, cukier, szklanka letniego mleka,3 łyżki mąki-odstawić do wyrośnięcia.
Dodać przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli oraz resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto.
Stopić masło z czekoladą i przestudzone wlać do ciasta. Wyrobić, dodać namoczone i odsączone rodzynki oraz orzechy,
zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić je na 4 części i uformować chlebki.
Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 stop., 40-45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 31.10.2013 00:27
Lubię chlebek turecki.Czasami też piekę,a Twój jest cudny.
Maria 70 28.10.2013 23:28
Pamiętam jak iks lat temu kupowałam w delikatesach.Potem jakoś znikły ,a szkoda. Trzeba skorzystać z Twojego przepisu.
margaret 28.10.2013 21:45
ładnie wygląda i pewnie jest pyszny:)
elka72 28.10.2013 18:10
Aż kusi żeby wypróbować przepis.
patryska76 28.10.2013 17:53
Ciekawy przepis ;-)
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:48
super wygląda,napewno tak smakuje
Marta11 28.10.2013 17:35
ciekawy chlebek
Smaczna_B 28.10.2013 17:33
Coś dla mnie , uwielbiam kuchnię turecką , chlebki wyszły Ci wspaniałe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak