Chlebek turecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • mleko 3,2%

    370 ml
  • masło

    5 dag
  • czekolada

    5 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • orzechy laskowe

    3 dag
  • migdały płatki

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn - drożdże, cukier, szklanka letniego mleka,3 łyżki mąki-odstawić do wyrośnięcia.
Dodać przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli oraz resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto.
Stopić masło z czekoladą i przestudzone wlać do ciasta. Wyrobić, dodać namoczone i odsączone rodzynki oraz orzechy,
zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić je na 4 części i uformować chlebki.
Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 stop., 40-45 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gabi44 31.10.2013 00:27
Lubię chlebek turecki.Czasami też piekę,a Twój jest cudny.
Maria 70 28.10.2013 23:28
Pamiętam jak iks lat temu kupowałam w delikatesach.Potem jakoś znikły ,a szkoda. Trzeba skorzystać z Twojego przepisu.
margaret 28.10.2013 21:45
ładnie wygląda i pewnie jest pyszny:)
elka72 28.10.2013 18:10
Aż kusi żeby wypróbować przepis.
patryska76 28.10.2013 17:53
Ciekawy przepis ;-)
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:48
super wygląda,napewno tak smakuje
Marta11 28.10.2013 17:35
ciekawy chlebek
Smaczna_B 28.10.2013 17:33
Coś dla mnie , uwielbiam kuchnię turecką , chlebki wyszły Ci wspaniałe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat