Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
0,5 kg -
drożdże
5 dag -
cukier
4 łyżki -
kakao
4 łyżki -
mleko 3,2%
370 ml -
masło
5 dag -
czekolada
5 dag -
rodzynki
5 dag -
orzechy laskowe
3 dag -
migdały płatki
2 łyżki -
orzechy włoskie
5 dag
Sposób przygotowania
Dodać przesianą mąkę, kakao i szczyptę soli oraz resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto.
Stopić masło z czekoladą i przestudzone wlać do ciasta. Wyrobić, dodać namoczone i odsączone rodzynki oraz orzechy,
zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ,podzielić je na 4 części i uformować chlebki.
Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp.180 stop., 40-45 min.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się