Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK TOSTOWY Z SEZAMEM

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże 1 szt
woda letnia 200 ml
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
sezam 1 łyżka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK TOSTOWY Z SEZAMEM

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypać do miski,dodać drożdże instant(1 paczka) cukier,sól i letnią wodę.Ciasto wyrobić mikserem o spiralnych końcówkach.Wyrabiać ok 5 minut.Pod koniec doda oliwę lub olej i jeszcze chwilę wyrabiać aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.Przełożyć do czystej miski wysmarowanej olejem ,przykryć ściereczką płócienną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić swą objętość.Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia.Zazwyczaj ok.1 godziny.
Krok 1 - CHLEBEK TOSTOWY Z SEZAMEM foto
2
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok 40 minut.Wyrośnięte ciasto posmarować wodą i posypać ziarnami sezamu.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec ok 40 minut.
Krok 2 - CHLEBEK TOSTOWY Z SEZAMEM foto
3
Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i po 5 minutach wyjąć z foremki. SMACZNEGO!!
Krok 3 - CHLEBEK TOSTOWY Z SEZAMEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.02.2014 13:33
domowy i z sezamem, rewelacja
berys18 13.10.2013 12:04
domowy zawsze najlepszy
Łukasz15 08.10.2013 08:58
Pyszny chlebek
Wacław 06.10.2013 10:31
pyszny chlebek z masełkiem :-)
Katarzyna/kate1980 27.09.2013 21:24
świetnie wygląda
IZABELA29 22.09.2013 14:53
wolę świeże drożdże i ich zapach.
ben-ka 22.09.2013 13:39
Podziwiam wszystkich co potrafią piec z drożdżami instant,mnie nic nie wychodzi:(
Krystyna32 19.09.2013 07:18
pyszny chlebek
kate.500 18.09.2013 22:34
pyszny chlebek
Seba 18.09.2013 09:11
super chlebek
anemon 17.09.2013 19:01
Taki pulchny i świeży, to aż szkoda tostować.
Róża1 17.09.2013 18:09
też bym chętnie bym spróbowała:-) , taki ciepły:-)
olkaaa 17.09.2013 09:32
chętnie spróbuję
artur7 16.09.2013 12:26
taki lubie
barbara11561 16.09.2013 12:02
oczywiście nie doczekał zrobienia z niego tostów,bo został zjedzony prawie na ciepło z masłem:):)
sylwia_mc 16.09.2013 11:52
Naprawdę jest piękny
Beatris 16.09.2013 11:48
Smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak