Chlebek tostowy Dorotki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    350 gr
  • drożdże

    20 gr
  • woda ciepła

    250 ml
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    50 ml
  • DODATKOWO:

  • jajka

    1 szt
  • kasza manna

    50 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Keksówka o wymiarach 12/30 górne wymiary a dolne 28/9 cm, natłuszczona i wysłana papierem do pieczenia
Drożdże rozmieszać do rozpuszczenia w wodzie z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić aby ruszyły, około 10 minut.
Do miski przesiać mąkę tortową, dodać sól i kaszkę. Dodać rozczyn i olej. Wyrobić na jednolite ciasto.
Przykryć i odstawić na około 40 minut aby ciasto podrosło. Ja ustawiam miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą.
Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je do keksówki, wyrównać i znów odstawić przykryte aby podrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem .
Piec w 200 stopniach około 35 minut. Po wyjęciu z blaszki ustawić chlebek na kratce. Skórkę posmarować ciepłą wodą.
Na drugi dzień utrzymuje świeżość.
Dobrze sprawdza się również do zrumienienia kanapek w tostownicy.
Ten chleb tostowy jest najlepszy jaki dotychczas jadłam, przepis mam od Dorotki:
http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/search?updated-max=2013-11-03T02:00:00-08:00&max-results=7&start=35&by-date=false

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 11.03.2014 00:30
Smaczny jest taki.
malaczarna23 28.02.2014 17:41
lubię domowe chlebusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat