Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek tostowy Dorotki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 350 gr
drożdże 20 gr
woda ciepła 250 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 50 ml
DODATKOWO:
jajko 1 szt
kasza manna 50 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek tostowy Dorotki

Keksówka o wymiarach 12/30 górne wymiary a dolne 28/9 cm, natłuszczona i wysłana papierem do pieczenia
Drożdże rozmieszać do rozpuszczenia w wodzie z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić aby ruszyły, około 10 minut.
Do miski przesiać mąkę tortową, dodać sól i kaszkę. Dodać rozczyn i olej. Wyrobić na jednolite ciasto.
Przykryć i odstawić na około 40 minut aby ciasto podrosło. Ja ustawiam miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą.
Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je do keksówki, wyrównać i znów odstawić przykryte aby podrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem .
Piec w 200 stopniach około 35 minut. Po wyjęciu z blaszki ustawić chlebek na kratce. Skórkę posmarować ciepłą wodą.
Na drugi dzień utrzymuje świeżość.
Dobrze sprawdza się również do zrumienienia kanapek w tostownicy.
Ten chleb tostowy jest najlepszy jaki dotychczas jadłam, przepis mam od Dorotki:
http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/search?updated-max=2013-11-03T02:00:00-08:00&max-results=7&start=35&by-date=false

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.03.2014 00:30
Smaczny jest taki.
malaczarna23 28.02.2014 17:41
lubię domowe chlebusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak