Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek tostowy Dorotki
Drożdże rozmieszać do rozpuszczenia w wodzie z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić aby ruszyły, około 10 minut.
Do miski przesiać mąkę tortową, dodać sól i kaszkę. Dodać rozczyn i olej. Wyrobić na jednolite ciasto.
Przykryć i odstawić na około 40 minut aby ciasto podrosło. Ja ustawiam miskę z ciastem na garnku z ciepłą wodą.
Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je do keksówki, wyrównać i znów odstawić przykryte aby podrosło.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem .
Piec w 200 stopniach około 35 minut. Po wyjęciu z blaszki ustawić chlebek na kratce. Skórkę posmarować ciepłą wodą.
Na drugi dzień utrzymuje świeżość.
Dobrze sprawdza się również do zrumienienia kanapek w tostownicy.
Ten chleb tostowy jest najlepszy jaki dotychczas jadłam, przepis mam od Dorotki:
http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/search?updated-max=2013-11-03T02:00:00-08:00&max-results=7&start=35&by-date=false