Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek szachownica ze szpinakiem
Do miski przekładam drożdże dodaję połowę letniego mleka, mąki około dwie łyżki żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odkładam na minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaję resztę mąki, resztę mleka, wodę letnią, sól, jajko i wyrabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję masło roztopione wystudzone i dalej wyrabiam. Dzielę na dwie części.
Szpinak rozdrabniam mikserem żeby uzyskać papkę. Dodaję do jednej części ciasta, można odrobinę mąki jak będzie się kleić i wyrabiam rękoma. Odstawiam ciasta na 90 minut do wyrośnięcia.
Potem wałkuję ciasto jasne na prostokąt 50 x 40 cm. Kroję na paski o szerokości 1,5 cm. to samo robię z ciastem zielonym. Przekładam paski na zmianę żeby uzyskać siatkę. Na uplecionym cieście, układam koło siebie liście szpinaku, na nie plastry salami, i kroję kawałki sera. Wzdłuż krótszego boku układam plastry pomidorów suszonych. Zwijam wzdłuż krótszego boku w roladę i sklejam na końcach. Smaruję jajkiem. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę około 35-40 minut.