Chlebek szachownica ze szpinakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny chlebek, który zabieram ze sobą do pracy. Nie trzeba go obkładać bo sam w sobie już ma nadzienie. Idealny do lunchboxa.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • mleko 3,2%

    125 mililitrów
  • woda letnia

    100 mililitrów
  • masło 82%

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • liście szpinaku

    1 garść

farsz

  • salami

    100 gramów
  • liście szpinaku

    1 garść
  • serek topiony

    120 gramów
  • pomidory suszone

    1 słoik
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładam drożdże dodaję połowę letniego mleka, mąki około dwie łyżki żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odkładam na minut do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaję resztę mąki, resztę mleka, wodę letnią, sól, jajko i wyrabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję masło roztopione wystudzone i dalej wyrabiam. Dzielę na dwie części.

Szpinak rozdrabniam mikserem żeby uzyskać papkę. Dodaję do jednej części ciasta, można odrobinę mąki jak będzie się kleić i wyrabiam rękoma. Odstawiam ciasta na 90 minut do wyrośnięcia.

Potem wałkuję ciasto jasne na prostokąt 50 x 40 cm. Kroję na paski o szerokości 1,5 cm. to samo robię z ciastem zielonym. Przekładam paski na zmianę żeby uzyskać siatkę. Na uplecionym cieście, układam koło siebie liście szpinaku, na nie plastry salami, i kroję kawałki sera. Wzdłuż krótszego boku układam plastry pomidorów suszonych. Zwijam wzdłuż krótszego boku w roladę i sklejam na końcach. Smaruję jajkiem. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat