Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek szachownica ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny chlebek, który zabieram ze sobą do pracy. Nie trzeba go obkładać bo sam w sobie już ma nadzienie. Idealny do lunchboxa.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 2 dag
sól 0.3 łyżeczki
cukier 1 szczypta
mleko 3,2% 125 mililitrów
woda letnia 100 mililitrów
masło 82% 2 łyżki
jajko 1 sztuka
liście szpinaku 1 garść

farsz

salami 100 gramów
liście szpinaku 1 garść
serek topiony 120 gramów
pomidory suszone 1 słoik
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek szachownica ze szpinakiem

Do miski przekładam drożdże dodaję połowę letniego mleka, mąki około dwie łyżki żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odkładam na minut do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaję resztę mąki, resztę mleka, wodę letnią, sól, jajko i wyrabiam ciasto mikserem. Na końcu dodaję masło roztopione wystudzone i dalej wyrabiam. Dzielę na dwie części.

Szpinak rozdrabniam mikserem żeby uzyskać papkę. Dodaję do jednej części ciasta, można odrobinę mąki jak będzie się kleić i wyrabiam rękoma. Odstawiam ciasta na 90 minut do wyrośnięcia.

Potem wałkuję ciasto jasne na prostokąt 50 x 40 cm. Kroję na paski o szerokości 1,5 cm. to samo robię z ciastem zielonym. Przekładam paski na zmianę żeby uzyskać siatkę. Na uplecionym cieście, układam koło siebie liście szpinaku, na nie plastry salami, i kroję kawałki sera. Wzdłuż krótszego boku układam plastry pomidorów suszonych. Zwijam wzdłuż krótszego boku w roladę i sklejam na końcach. Smaruję jajkiem. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę około 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak