Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek Sylwii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 1 litr
płatki owsiane 8 łyżek
drożdże suche 14 g
mąka pszenna razowa 1 kg
sól 1 łyżeczka
cukier brzozowy 1 łyżeczka
siemię lniane 8 łyżek

Porada

Wierzch można posmarować białkiem

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek Sylwii

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, dodajemy sól i cukier, na to drożdże. Czekamy, aż płatki zmiękną (czekałam 10 minut). Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Czekamy aż wyrośnie, po czym ponownie wyrabiamy i wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką "keksówek". Znów czekamy, aż nieco wyrośnie.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy 1 godzinę (grzanie góra/dół, bez termoobiegu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 20.11.2015 08:27
pyszny i prosty chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak