Chlebek Sylwii

Chlebek Sylwii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda ciepła

    1 litr
  • płatki owsiane

    8 łyżek
  • drożdże suche

    14 g
  • mąka pszenna razowa

    1 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier brzozowy

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, dodajemy sól i cukier, na to drożdże. Czekamy, aż płatki zmiękną (czekałam 10 minut). Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Czekamy aż wyrośnie, po czym ponownie wyrabiamy i wkładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką "keksówek". Znów czekamy, aż nieco wyrośnie.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy 1 godzinę (grzanie góra/dół, bez termoobiegu).

SylwiaMagdaSabin
Wierzch można posmarować białkiem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata73

20.11.2015 08:27
pyszny i prosty chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat