Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek razowy z maszyny wypiekającej

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa pół kg
cukier łyżeczka
orzechy włoskie garść
drożdże 3 dag
sól łyżeczka
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek razowy z maszyny wypiekającej

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć mieszamy z resztą składników i tutaj mamy dwa wyjścia - albo włączamy maszynę i po 3 godzinach wyjmujemy gotowy chlebek, albo robimy metodą ręczną tj wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia natłuszczoneji wysypanej otrebami. Wierzch smarujemy odrobiną wody. Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 45 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak