Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek poświąteczny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 1/2 kg
drożdże 3 dag
olej 1 łyżka
jajko 5 szt
sól do smaku
żółtko jajek 1 szt
masło do foremki

Składniki na nadzienie

wędlina
masło 1 łyżka
rosół 1/3 szklanki/może być z kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek poświąteczny

Kroki postępowania

1
Wykonanie :
Cukier utrzeć z drożdżami, wbić jajka, wsypać mąkę, posolić do smaku i z łyżką oleju wyrobić dokładnie ciasto, aż odstanie od ręki.
Krok 1 - Chlebek poświąteczny foto
2
Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią wylepić dno foremki wysmarowanej masłem, podnosząc brzegi.
Krok 2 - Chlebek poświąteczny foto
3
Nałożyć nadzienie z wędliny. Z mąki i masła zrobić zasmażkę i zaciągnąć rosołem. Polać zasmażką wędlinę na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Dokładnie zlepić brzegi i odstawić w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
Krok 3 - Chlebek poświąteczny foto
4
Następnie ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Krok 4 - Chlebek poświąteczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.12.2015 13:40
Ciekawa jestem smaka
IZABELA29 25.12.2015 11:25
pewnie pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak