Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek pita

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 3 szklanki
woda letnia 1 i 1/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pita

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).

Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).

W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.02.2016 11:56
rewelacyjnie wyszedł Ci ten chlebek
anemon 11.10.2015 17:29
Wspaniale puchate Ci się upiekły.
MałaMi89 11.10.2015 14:42
Ja też nie robiłam, ale zrobię kiedyś :)
adelajda 11.10.2015 14:41
super wyrosły
patryska76 11.10.2015 14:37
Nigdy nie robiłam sama, ale chyba wypróbuję Twój przepis :)
Czarnula666 11.10.2015 14:01
Często robie , są naprawde pyszne. Warto robić samemu niż kupywać ;)
IZABELA29 11.10.2015 13:32
fajnusie chlebki
Janina 11.10.2015 11:10
Super wyszedł;)
Justi2401 11.10.2015 10:53
Nigdy nie próbowałam domowego :) bardzo ładnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak