Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek pita

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chlebek pita do kebaba czy innych dań kuchni tureckiej jest prostym, ale bardzo przydatnym przepisem. Można go wykorzystać także do innych dań kuchni świata. 

Składniki:

Składniki na zaczyn

mąka pszenna typ 750 3 łyżki
woda letnia 1/4 szkl.
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 20 g

Składniki na pitę

mąka pszenna typ 750 2,5 szkl.
woda letnia 1 szkl.
sól 1 łyżeczka

Porada

Chlebek pita po upieczeniu przekrawamy i nadziewamy dowolnym farszem.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek pita

Przepis na chlebek pita jest banalnie prosty. Jednocześnie ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Może służyć jako chlebek pita do kebaba, jako dodatek do sałatek czy też dań kuchni azjatyckiej. 

Przepis na chlebek pita do kebaba krok po kroku

1
W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłą woda lub mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. do wyrośnięcia
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy zaczyn oraz wodę.
Krok 1 - Chlebek pita foto
2

Zagniatamy ciasto do chwili kiedy będzie gładkie i elastyczne. Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.

Krok 2 - Chlebek pita foto
3
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy z nadmiaru powietrza uderzając w nie pięścią. Dzielimy na 10 mniejszych części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek.
Krok 3 - Chlebek pita foto
4
Placki na pitę odstawiamy na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu podwojenia objętości (ok. 15-20 minut).
Krok 4 - Chlebek pita foto
5
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220’C. Placki przekładamy na wcześniej zagrzaną blachę i pieczemy ok. 8-10 min bez termoobiegu, do momentu zarumienia się pity.
Krok 5 - Chlebek pita foto

Składniki na chlebek pita do kebaba czy innego dania jest nie tylko prosty, ale też przystępny. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania tego przepisu zwykle ma się po prostu w domu!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 11.09.2015 08:04
uwielbiam domowe pieczywo w każdej postaci - wspaniałe pity :)
tycjanowa 10.09.2015 11:18
A z jakiego przepisu robisz? Nagrzewasz wcześniej blaszkę? I z jakiej mąki korzystasz?
tycjanowa 10.09.2015 11:16
Pamiętaj, aby bułeczki przed upieczeniem kłaść na nagrzaną blaszkę, wtedy będą puste w środku. I oczywiście, aby były dość cienko rozwałkowane
Bernadeta1 09.09.2015 19:57
rewelacyjny przepis
iziona 09.09.2015 15:42
Robię często w domu, ale takie poduszeczki mi nie wychodzą :(
leonowie 09.09.2015 15:15
jeszcze nigdy nie piekłam takiego, koniecznie muszę spróbować, mam nadzieję że wyjdą takie "puste" w środku żeby farszu nałożyć:)
Mniam 09.09.2015 11:53
Bardzo praktyczny przepis. Zabieram do siebie :)
Aleksandra/Olcia 09.09.2015 09:34
mniam,ostatnie zdjęcie w galerii doprowadza do ślinotoku ;o)
Madzai 09.09.2015 08:40
Muszę kiedyś spróbować :)
2milutka 09.09.2015 08:38
pysznie wyszedł :)
Ania84 08.09.2015 22:20
fajna propozycja :) znam tylko te sklepowe, na pewno spróbuję sama zrobić
Wiktoria29 08.09.2015 20:45
bardzo fajne chlebki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak