chlebek owocowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszonych fig i śliwek

    25 dag
  • daktyli

    15 dag
  • rodzynek

    12 dag
  • wódki owocowej

    250 ml
  • mąki

    50 dag
  • drożdży

    6 dag
  • cukru

    7 dag
  • mleka

    120 ml
  • masła

    15 dag
  • jajka

    2
  • po szczypcie:

  • cynamonu, goźdźików,

  • gałki muszkatołowej

  • ziela angielskiego

  • skórka cytrynowa

  • żółtko

  • migdałów

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone owoce pokroić, dodać rodzynki, wlać alkohol i odstawić na noc. Mąkę wymieszać z drożdżami i łyżką cukru. Dodać podgrzane mleko, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dodać jajka, masło, resztę cukru, przyprawy i skórkę z cytryny. Zagnieść, przykryć i odstawić na godz. Z 1/3 ciasta uformować kulę. Pozostałe ciasto zagnieść z owocami i odstawić na 30 min. Kulę rozwałkować na kwadrat. Z ciasta z owocami uformować bochenek, owinąć rozwałkowanym ciastem, ułożyć na blasze i odstawić na ok 30 min. Bochenek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i udekorować migdałami. Piec 60 min w temp. 200 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Boguśka1 07.11.2010 14:29
Fajny:P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat