Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

chlebek owocowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonych fig i śliwek
25 dag
daktyli
15 dag
rodzynek
12 dag
wódki owocowej
250 ml
mąki
50 dag
drożdży
6 dag
cukru
7 dag
mleko
120 ml
masła
15 dag
jajko
2
po szczypcie:
cynamonu, goźdźików,
gałki muszkatołowej
ziela angielskiego
skórka cytrynowa
żółtko jajek
migdałów
5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek owocowy

Suszone owoce pokroić, dodać rodzynki, wlać alkohol i odstawić na noc. Mąkę wymieszać z drożdżami i łyżką cukru. Dodać podgrzane mleko, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dodać jajka, masło, resztę cukru, przyprawy i skórkę z cytryny. Zagnieść, przykryć i odstawić na godz. Z 1/3 ciasta uformować kulę. Pozostałe ciasto zagnieść z owocami i odstawić na 30 min. Kulę rozwałkować na kwadrat. Z ciasta z owocami uformować bochenek, owinąć rozwałkowanym ciastem, ułożyć na blasze i odstawić na ok 30 min. Bochenek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i udekorować migdałami. Piec 60 min w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boguśka1 07.11.2010 14:29
Fajny:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak