Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    typ 2000 250 g
  • mąka krupczatka

    500 g
  • mąka żytnia

    pełnoziarnista 100 g
  • mąka pszenna

    typ 550 150 g
  • otręby owsiane

    3 łyżki
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • rodzynki

    hetmańskie 150 g
  • morele suszone

    200 g
  • orzechy nerkowca

    75 g
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • maślanka

    500 ml
  • woda letnia

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wsypać do miski mąkę orkiszową i krupczatkę.
Krok 2 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Dosypać mąkę żytnią pełnoziarnistą oraz pszenną, wymieszać.
Krok 3 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wsypać otręby owsiane oraz siemię lniane, ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Dodać rodzynki hetmańskie oraz przekrojone na połowę morele suszone, wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 5 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wsypać orzechy nerkowca, za każdym razem mieszać.
Krok 6 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Dodać cukier brązowy.
Krok 7 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wsypać sól i wymieszać.
Krok 8 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 9 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wlać maślankę wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 10 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 11 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Po tym czasie ciasto "odgazować", następnie przełożyć do trzech silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze przez 15 minut.
Krok 12 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 13 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Wystudzić na kratce.
Krok 14 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
Smacznego !
Renata9
Chlebki w całości były przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 25.03.2016 15:59
Ciekawy chlebek :)
adelajda 24.03.2016 18:41
Pyszny chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat