Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa typ 2000 250 g
mąka krupczatka 500 g
mąka żytnia pełnoziarnista 100 g
mąka pszenna typ 550 150 g
otręby owsiane 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
rodzynki hetmańskie 150 g
morele suszone 200 g
orzechy nerkowca 75 g
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
maślanka 500 ml
woda letnia 500 ml

Porada

Chlebki w całości były przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę orkiszową i krupczatkę.
Krok 1 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
2
Dosypać mąkę żytnią pełnoziarnistą oraz pszenną, wymieszać.
Krok 2 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
3
Wsypać otręby owsiane oraz siemię lniane, ponownie wymieszać.
Krok 3 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
4
Dodać rodzynki hetmańskie oraz przekrojone na połowę morele suszone, wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
5
Wsypać orzechy nerkowca, za każdym razem mieszać.
Krok 5 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
6
Dodać cukier brązowy.
Krok 6 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
7
Wsypać sól i wymieszać.
Krok 7 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
8
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 8 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
9
Wlać maślankę wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 9 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
10
Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 10 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
11
Po tym czasie ciasto "odgazować", następnie przełożyć do trzech silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze przez 15 minut.
Krok 11 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 12 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
13
Wystudzić na kratce.
Krok 13 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto
14
Smacznego !
Krok 14 - Chlebek orzechowo - morelowo - rodzynkowy na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 25.03.2016 15:59
Ciekawy chlebek :)
adelajda 24.03.2016 18:41
Pyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak