Chlebek orkiszowy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • mąka orkiszowa

    1 szkl
  • drożdże

    50 g
  • woda letnia

    2 szkl
  • sól

    1 łyżka
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
  • otręby pszenne

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek orkiszowy. foto
Mieszamy razem obie mąki w dużej misce.
Krok 2 - Chlebek orkiszowy. foto
Z drożdży oraz z łyżeczki cukru , łyżki mąki i odrobiny wody robimy zaczyn.Gdy urośnie wlewamy do mąki .
Krok 3 - Chlebek orkiszowy. foto
Dodajemy siemię , otręby i sól , wlewamy wodę.
Krok 4 - Chlebek orkiszowy. foto
Wyrabiamy ciasto.
Krok 5 - Chlebek orkiszowy. foto
Ciasto wkładamy do dwóch małych foremek , ja użyłam takich do pieczenia pasztetu.Posypujemy siemieniem .
Krok 6 - Chlebek orkiszowy. foto
Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Pieczemy 30 minut w 200 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 06.02.2016 17:07
najlepszy , najzdrowszy!
monika141 01.12.2015 10:59
smaczny i zdrowy
Lis 30.11.2015 21:40
Pyszny chlebek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat