Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek nadziewany cykorią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 15 dkg
czosnek 2 ząbki
mąka 5 gram
mleko 200 ml
cykoria 3 sztuki
boczek 2 plasterki
szynka 2 plastry
cytryna 1/2 sztuki
gałka muszkatałowa do smaku
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
szczypiorek garść
sól i pieprz do smaku
chleb ciemny 1 sztuka
parmezan 5 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek nadziewany cykorią

Chlebek pokroić z kwadraty o wymiarach 5cm/5cm/5cm.

Wydrążyć środek za pomocą noża tak aby zostały tylko cienkie ścianki.

Wydrążony chleb pokruszyć drobno,wsypać na dlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 20min.

Na patelni roztopić 2 łyżki masła ,posiekań 1 ząbek czosnku i wrzucić na masło i podpiec kwadraty chleba ( z każdej strony) aby stał się chrupiący chlebek.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

2 cykorie posiekać w paski (około 1cm) odcinając twadry koniec (jest gorzki)

Cykorię podsmażyć na maśle z pozostałym czosnkiem aż stanie się miękka.

Szynkę posiekań na kwadraciki i podsmażyć na odrobinie masła,posolić i popieprzyć.

Pozostałe masło roztopić w garnku,dodać mąkę (cały czys dobrze mieszać) następnie dolewać po odrobinie mleka cały czas intensywnie mieszając ( jeżeli dodamy całe mleko i sos jest zbyt gęsty to można dodać jeszcze troszkę mleka).Doprawić do smaku gałką muszkatałową,solą i pieprzem (tak uzyskamy sos bechamel)

Plastry boczku układamy na blaszce z papierem do pieczenia i suszymy go w piekarniku nagrzanym do 150°C około 20 min.

Po ususzeniu boczku siekamy go drobno i mieszamy z wysuszonym chlebkiem.

Ser zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię,ustawić patelnię na delikatny ogień i potrzymać aż z sera zrobi się nam chips.

Pozostałą cykorię obrać listek po listku i wymieszać z oliwą,octem winogronowym,odrobiną soli i pieprzu.

Na talerzu zrobić z sosu bechamel pasek przez środek,ułożyć na nim kwadrat z chleba,w środek kwadratu dań podsmażoną szynkę,lekko ubić,na to podsmażoną cykorię mi posypać kruszonką z chleba i boczku.

Chips z sera pokroić delikatnie na mniejszy i umieścić na środku chlebka,obok chipsa dać i listek cykozi z sosu octowo-oliwnego.

Resztę cykori ułożyć dowolnie obok chlebka,posypać całość kruszonką z chlebka i boczku.

Posypać całość posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 23.01.2014 20:49
Dla mnie super chlebek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak