Chlebek nadziewany cykorią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    15 dkg
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka

    5 gram
  • mleko

    200 ml
  • cykoria

    3 sztuki
  • boczek

    2 plasterki
  • szynka

    2 plastry
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • szczypiorek

    garść
  • sól i pieprz

    do smaku
  • chleb ciemny

    1 sztuka
  • parmezan

    5 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chlebek pokroić z kwadraty o wymiarach 5cm/5cm/5cm.

Wydrążyć środek za pomocą noża tak aby zostały tylko cienkie ścianki.

Wydrążony chleb pokruszyć drobno,wsypać na dlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 20min.

Na patelni roztopić 2 łyżki masła ,posiekań 1 ząbek czosnku i wrzucić na masło i podpiec kwadraty chleba ( z każdej strony) aby stał się chrupiący chlebek.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

2 cykorie posiekać w paski (około 1cm) odcinając twadry koniec (jest gorzki)

Cykorię podsmażyć na maśle z pozostałym czosnkiem aż stanie się miękka.

Szynkę posiekań na kwadraciki i podsmażyć na odrobinie masła,posolić i popieprzyć.

Pozostałe masło roztopić w garnku,dodać mąkę (cały czys dobrze mieszać) następnie dolewać po odrobinie mleka cały czas intensywnie mieszając ( jeżeli dodamy całe mleko i sos jest zbyt gęsty to można dodać jeszcze troszkę mleka).Doprawić do smaku gałką muszkatałową,solą i pieprzem (tak uzyskamy sos bechamel)

Plastry boczku układamy na blaszce z papierem do pieczenia i suszymy go w piekarniku nagrzanym do 150°C około 20 min.

Po ususzeniu boczku siekamy go drobno i mieszamy z wysuszonym chlebkiem.

Ser zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię,ustawić patelnię na delikatny ogień i potrzymać aż z sera zrobi się nam chips.

Pozostałą cykorię obrać listek po listku i wymieszać z oliwą,octem winogronowym,odrobiną soli i pieprzu.

Na talerzu zrobić z sosu bechamel pasek przez środek,ułożyć na nim kwadrat z chleba,w środek kwadratu dań podsmażoną szynkę,lekko ubić,na to podsmażoną cykorię mi posypać kruszonką z chleba i boczku.

Chips z sera pokroić delikatnie na mniejszy i umieścić na środku chlebka,obok chipsa dać i listek cykozi z sosu octowo-oliwnego.

Resztę cykori ułożyć dowolnie obok chlebka,posypać całość kruszonką z chlebka i boczku.

Posypać całość posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 23.01.2014 20:49
Dla mnie super chlebek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat