Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek nadziewany cykorią
Wydrążyć środek za pomocą noża tak aby zostały tylko cienkie ścianki.
Wydrążony chleb pokruszyć drobno,wsypać na dlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 20min.
Na patelni roztopić 2 łyżki masła ,posiekań 1 ząbek czosnku i wrzucić na masło i podpiec kwadraty chleba ( z każdej strony) aby stał się chrupiący chlebek.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
2 cykorie posiekać w paski (około 1cm) odcinając twadry koniec (jest gorzki)
Cykorię podsmażyć na maśle z pozostałym czosnkiem aż stanie się miękka.
Szynkę posiekań na kwadraciki i podsmażyć na odrobinie masła,posolić i popieprzyć.
Pozostałe masło roztopić w garnku,dodać mąkę (cały czys dobrze mieszać) następnie dolewać po odrobinie mleka cały czas intensywnie mieszając ( jeżeli dodamy całe mleko i sos jest zbyt gęsty to można dodać jeszcze troszkę mleka).Doprawić do smaku gałką muszkatałową,solą i pieprzem (tak uzyskamy sos bechamel)
Plastry boczku układamy na blaszce z papierem do pieczenia i suszymy go w piekarniku nagrzanym do 150°C około 20 min.
Po ususzeniu boczku siekamy go drobno i mieszamy z wysuszonym chlebkiem.
Ser zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię,ustawić patelnię na delikatny ogień i potrzymać aż z sera zrobi się nam chips.
Pozostałą cykorię obrać listek po listku i wymieszać z oliwą,octem winogronowym,odrobiną soli i pieprzu.
Na talerzu zrobić z sosu bechamel pasek przez środek,ułożyć na nim kwadrat z chleba,w środek kwadratu dań podsmażoną szynkę,lekko ubić,na to podsmażoną cykorię mi posypać kruszonką z chleba i boczku.
Chips z sera pokroić delikatnie na mniejszy i umieścić na środku chlebka,obok chipsa dać i listek cykozi z sosu octowo-oliwnego.
Resztę cykori ułożyć dowolnie obok chlebka,posypać całość kruszonką z chlebka i boczku.
Posypać całość posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!!!